Operatorondersteuning houdt maakbedrijven competitief in een wereld van alsmaar complexere productieprocessen en een schaars aanbod aan technisch geschoold personeel.

Waarover gaat het?

De complexiteit van productieprocessen neemt toe, terwijl het aanbod aan technisch personeel daalt. In deze proeftuin demonsteren experts fysieke en digitale oplossingen om mens en machine zo goed mogelijk te laten samenwerken.

Partner: Sirris

Waarom is dit interessant voor jou?

Een belangrijk kenmerk van industrie 4.0 is het streven naar ‘lot size 1’ of gepersonaliseerde massaproductie. Daardoor worden assemblageprocessen erg complex en belastend voor de operatoren.

“Met de huidige oplossingen kunnen we de fysieke en mentale belasting verminderen en krijgen operatoren meer autonomie en tijd voor relevantere taken. Er ontstaat weer ruimte voor meesterschap”, zegt Sven De Troy (Sirris), projectleider van deze proeftuin.

Wat is het aanbod?

De proeftuin is geïntegreerde in verschillende vestigingen van Sirris. In Kortrijk kan je experimenteren met cobots en digitale werkinstructies. In Diepenbeek ligt de focus op precies-verspanen in combinatie met andere bewerking zoals 3D-printen en lasertextureren. In Heverlee krijg je advies rond omvormende processen, zoals plaatbewerking.

“De proeftuin is het ideale vertrekpunt voor bedrijven die starten met operatorondersteuning”, zegt Sven De Troy. “Ze kunnen zich laten inspireren op een van onze workshops. Bedrijven die verder willen gaan, kunnen we individueel begeleiden met een haalbaarheidsstudie.”

Contact

Contacteer projectleider Sven De Troy via sven.detroy@sirris.be of bel + 32 498 919 303.

Adresgegevens

Hoofdopstelling demo
Graaf Karel de Goedelaan 5
8500 Kortrijk
België

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vlaanderen Industrie 4.0 is een initiatief van VLAIO, het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Via de VLAIO-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle activiteiten rond industrie 4.0 én interessante steunmaatregelen voor jouw bedrijf.