Testinfrastructuur met sensortechnologie helpt voedingsbedrijven de smaak en kwaliteit van hun producten te verbeteren. En dus ook hun positie op de markt!

Waarover gaat het?

In de vernieuwde Food Pilot in Melle demonstreren experts van Flanders’ FOOD en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hoe voedings- en agrarische bedrijven hun productieprocessen kunnen optimaliseren met slimme camera’s en sensoren.

Onderstaande video laat zien wat je concreet mag verwachten.

Waarom is dit interessant voor jou?

Het gebruik van data is een voorwaarde voor industrie 4.0. In deze proeftuin ontdek je hoe je kostefficiënt data onttrekt aan agrovoedingsprocessen, én hoe je deze intelligent kan inzetten om het productieproces te optimaliseren.

“Dat leidt niet alleen tot betere verpakkingen, snellere en energiezuinigere processen. Het komt ook de smaak en de kwaliteit van het eindproduct ten goede. En dat is natuurlijk cruciaal voor de concurrentiepositie van voedingsbedrijven”, aldus projectleider Bart Van Damme (Flanders’ Food).

Wat is het aanbod?

Vanaf 2019 kunnen bedrijven in Melle gebruikmaken van een hightech UHT-proces (ultra-hogetemperatuur). Een twintigtal geïntegreerde sensoren monitoren de temperatuur van zuiveldranken, sappen, soepen en sauzen doorheen het hele proces. Zo kunnen procesparameters geoptimaliseerd worden voor méér smaak, méér voedingswaarde en minder energieverspilling.

“Fabrikanten kunnen bij ons hun producten optimaliseren zonder hun huidige productie in het gedrang te brengen, of zonder zware investering te doen”, zegt Bart Van Damme. “Ook startups profiteren van onze expertise.”

In een latere fase volgt een testopstelling met hyperspectrale camera’s.

Contact

Mail projectleider Bart Van Damme via bart.vandamme@flandersfood.com of bel +32 476 20 38 14.

Adresgegevens

Brusselsesteenweg 370
9090 Melle
België

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vlaanderen Industrie 4.0 is een initiatief van VLAIO, het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Via de VLAIO-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle activiteiten rond industrie 4.0 én interessante steunmaatregelen voor jouw bedrijf.