Proeftuinen voor de maakindustrie

De sterk toenemende connectiviteit zorgt voor een stortvloed aan data in onze fabrieken. Realtime inzichten leiden tot nieuwe mogelijkheden op het vlak van logistiek, onderhoud, productie én dienstverlening. In de industrie 4.0-proeftuinen van de Vlaamse overheid ontdekken bedrijven hoe ze dit enorme potentieel ten volle kunnen benutten.

Nieuwe technologieën en concepten

De proeftuinen laten aan de hand van waarheidsgetrouwe demo’s zien hoe maakbedrijven in uiteenlopende sectoren – van de landbouw tot de chemie – hunnen processen kunnen optimaliseren met behulp van geavanceerde technologieën, zoals augmented reality, IoT-sensoren en collaboratieve robots.

Daarbij gaat er niet alleen aandacht naar de technologieën op zich, maar ook naar de manier waarop medewerkers deze accepteren, aanleren en toepassen. Ook het ontwikkelen van nieuwe digitale verdienmodellen komt aan bod.

Ervaren onderzoekers

In de proeftuinen staan ervaren onderzoekers ter beschikking van bedrijven. Zij weten welke technologieën op de markt verkrijgbaar zijn en geven advies rond interessante mogelijkheden. Hetzij via de bestaande commerciële aanbieders, hetzij via een innovatietraject als er nog meer ontwikkeling nodig is.