Twee jaar lang inspireerde de proeftuin ‘AMplitude’ ondernemingen met verfrissende cases van 3D-printing in de maakindustrie. Nu de gesubsidieerde periode is afgelopen, deelt projectleider Kris Binon vijf innovatieve, ronduit spectaculaire voorbeelden die misschien ook jou inspireren om aan de slag te gaan met additive manufacturing!

AMplitude is een van de industrie 4.0-proeftuinen van de Vlaamse overheid. De gesubsidieerde werking is afgelopen, maar met vragen over 3D-printing kan je nog altijd terecht bij Flam3D, het 3D-printplatform van Vlaanderen en Nederland.

Waarom 3D-printen?

“Een bedrijf dat 3D-printing toepast, doet dat niet omdat het modern is, of een hype”, zegt Kris Binon, general manager van Flam3D en projectleider van de proeftuin. “Zoals elke technologie, is het slechts een middel, een manier om efficiënter of beter te produceren. De vraag die we ons voor elke toepassing moeten stellen, is of 3D-printing de beste keuze is.”

Die vraag stellen is makkelijker dan ze beantwoorden. “Er is al vaak gepoogd om dit in een model te gieten, een soort magische formule die het antwoord geeft op basis van een aantal criteria ingooit. Maar zo werkt het helaas niet”, stelt Kris Binon. 
 

Er is helaas geen magische formule om te bepalen of een case geschikt is voor 3D-printing.

Kris Binon - General Manager Flam3D / projectleider proeftuin 'AMplitude'

Bepalende parameters

Maar er wél een aantal parameters die kunnen helpen. Kris Binon: “Complexe, kleine series maken meer kans om geschikt te zijn voor 3D-printing dan eenvoudige vormen in grote oplages. Ook als je een licht gewicht of personalisatie nastreeft, is additive manufacturing een topper.”

“Nog interessant, is wanneer je de voordelen van snelle iteraties, lage opstartkosten, en logistieke troeven, zoals het beperken van voorraden, in rekening kan brengen. Ook dan is de kans groot dat 3D-printing als beste keuze uit de bus komt voor jouw business case.”
 

Verschuivende grenzen

Een gouden tip van Kris: hou de snelle, quasi exponentiële evolutie op het vlak van 3D-printing in de gaten. Een business case die in 2020 nog niet haalbaar was wegens te duur, is dat mogelijk wel in 2022. De grootte van de stukken speelt steeds minder een rol in de kostprijs, en er zijn nu relatief eenvoudige producten die in seriegroottes tot honderdduizenden stuks geprint worden.”

Maar voorbeelden zeggen zoveel meer dan woorden. Daarom deelt Kris Binon hieronder vijf sprekende cases waarbij 3D-printing als beste oplossing uit de bus komt!
 

1. Beter, sneller én op maat

De eerste kennismaking van een bedrijf met 3D-printing heeft vaak te maken met een probleem: een bepaald onderdeel of stuk gereedschap dat telkens voor problemen zorgt. Dat moet beter kunnen, denkt iemand dan. 

Zo ook bij Aluro uit Heist-op-den-Berg, wereldleider in het ontwerp en de bouw van machines die thermische onderbrekingen inrollen in aluminium profielen. Voor het produceren van een cruciaal onderdeel, een schijnbaar onbeduidende klemmetje, kiezen ze voor 3D-printing.

Zo besparen ze vier keer: ten eerste vermijden ze het bestellen van losse onderdelen; ten tweede zijn er geen lange levertijden meer; ten derde valt de kost voor het assembleren weg; en ten slotte besparen ze nog eens omdat de losse onderdelen samen meer zouden kosten dan het geprinte stuk. En dan is er nog een bijkomend voordeel dat zich niet onmiddellijk in centen laat uitdrukken: de vrijheid om meer modulair te ontwikkelen.
 

Aluro, specialist in aluminium profielen, gebruikt 3D-printing voor de productie van een klein, maar cruciaal onderdeel.
Aluro, specialist in aluminium profielen, gebruikt 3D-printing voor de productie van een klein, maar cruciaal onderdeel.

2. Biokoolstofvezels voor duurzamere productie

Grote geprinte stukken treden opvallend vaker op de voorgrond. Met dank aan zogenaamde FGF-printers (FGF staat voor Fused Granulate Fabrication), die hetzelfde werken als de printers met filament op rol, maar gevoed worden met pellets of korrels. Dat kan met standaard-polymeren, maar ook met hernieuwbare en/of gerecycleerde materialen, zoals onder andere geproduceerd door Carboganic.

Dit bedrijf uit Wolvertem maakt biokoolstofvezels en vulstoffen op maat. Dankzij deze additieven wordt de CO2-impact van 3D-printprocessen verder verduurzaamd verder verkleind, en komt circulaire productie een stap dichterbij. Industriële toepassingen zijn onder meer afdekkappen voor machines, grootformaat matrijzen en gietvormen voor beton.
 

De biokoolstofvezels van Carboganic betekenen een belangrijke vergroening van het productieproces.
De biokoolstofvezels van Carboganic betekenen een belangrijke vergroening van het productieproces.

3. Digitale printspecialist omarmt 3D

Nu we het toch over andere sectoren hebben: ook de sign- en (2D-)printwereld heeft additive manufacturing ontdekt. Van reclameboodschappen over persoonlijke beeldjes tot meer dan levensgrote animatiefiguren in pretparken: 3D-printing biedt nieuwe antwoorden. 

3D-printen kan uiteraard in kleur, maar zoals zo vaak zit er ook heel wat potentieel in het combineren van technologieën. Op de laatste Sign & Print Expo pakte Digital Dot, een specialist in digitaal printen uit Melsbroek, bijvoorbeeld uit met een levensgrote stier, die eerst geprint (op een Massivit-printer) en vervolgens gewrapt werd.
 

4. Mondmaskers op maat

3D-printing stond ook voor covid-19 al sterk in de medische sector, maar de coronacrisis zorgde niettemin voor een ongekende boost. Maskers, schermen en miljoenen neuswissers: ze kwamen massaal uit de 3D-printer.

Een mooie case , die de toegevoegde waarde van 3D-printing heel duidelijk aantoont, zijn de Vital Mask-maskers van 3iD uit Zedelgem. Deze op maat gemaakte mondmaskers, op basis van een gelaatsscan, zorgen voor meer comfort en zijn daardoor interessant voor mensen die lange tijd een mondmasker moeten dragen. Bovendien zijn ze te steriliseren en herbruikbaar.  
 

De 3D-geprinte mondmaskers van 3iD worden op maat gemaakt op basis van een gelaatsscan.
De 3D-geprinte mondmaskers van 3iD worden op maat gemaakt op basis van een gelaatsscan.

5. 3D-printing voor extreme outdoor condities

Whaleboat, de in Aalter gevestigde producent van high-end roeiboten, gebruikte 3D-printing voor zijn vlaggenschip, de O28 oceaan-roeiboot. Voor de opbergluiken ontwierp Whaleboat extra grote sluitingen, die in moeilijke omstandigheden toch comfortabel zijn in gebruik. Daarnaast werd ook voor de productie van de voetsteunen voor de roeiers gekozen voor additive manufacturing. Nog maar eens het bewijs dat 3D-printing ook voor veeleisende toepassingen (in dit geval sterk schommelende temperaturen, beweging en grote krachten) een geschikt alternatief kan zijn.

Whaleboat koos voor 3D-printen omdat het snel resultaat biedt, ideaal is voor het maken van mock-ups op ware grote, maar ook gewoon werkelijk gebruikt kan worden als volwaardige oplossing. Bovendien was het in deze case ook nog eens de goedkoopste oplossing.
 

De O28 oceaan-roeiboot van Whaleboat bevat 3D-geprinte sluitingen en voetsteunen.
De O28 oceaan-roeiboot van Whaleboat bevat 3D-geprinte sluitingen en voetsteunen.

En jouw bedrijf?

Krijg je bij het zien van al deze voorbeelden al ideeën rond het inzetten van additive manufacturing in jouw productieprocessen? Contacteer Flam3D met al je vragen. Kris Binon en zijn team helpen je op weg naar een haalbare businesscase én brengen je in contact met de geschikte 3D-printpartners.