Steeds meer kmo's overwegen de inzet van autonome mobiele robots om hun medewerkers op logistiek vlak te ondersteunen. Maar de impact van zo'n AMR op je organisatie is immens. De nieuwe demo uit de industrie 4.0-proeftuin 'Operatorondersteuning' laat zien hoe je het aanpakt.

In de industrie 4.0-proeftuin 'Operatorondersteuning' demonstreren de specialisten van Sirris hoe je operatoren kan ondersteunen met behulp van geavanceerde technologieën, zoals digitale werkinstructies, cobots en lichtprojectiesystemen. Maar bij zijn vele bezoeken aan kmo's stootte projectleider Bart Verlinden op een onderschat probleem.

Rondlopende mensen

"Als we denken aan smart manufacturing of slim produceren, hebben we vaak de neiging om sterk te focussen op de machines zelf. Maar in veel bedrijven blijkt het logistieke aspect een minstens even belangrijke uitdaging", aldus Verlinden. "Daarmee bedoelen we het rondlopen van mensen op zoek naar materiaal en het bevoorraden van machines. Ook op dat vlak is het ondersteunen van operatoren zinvol."

Nieuwe demonstrator

Daarom ontwikkelde Sirris in het kader van de proeftuin een nieuwe demonstrator in de site in Diepenbeek, waarin het gebruik van autonome mobiele robots centraal staat. Want er komt heel wat kijken bij de integratie van zo'n AMR in je fabriek.

Bart Verlinden: "Wij willen aantonen wat de haalbaarheid is van dit soort nieuwe platformen in kmo's. Want vergis je niet: door de aankoop van een of meerdere AMR's is het probleem niet opgelost, integendeel."

3 aandachtspunten

Bart benadrukt dat de integratie van een AMR kennis vereist op drie gebieden:

 1. Informatietechnologie (IT)

  Bart Verlinden: "De AMR moet weten welk product hij op welk moment moet gaan halen. Dus je zal moeten zorgen voor digitale aansturing en planning."
   
 2. Operationele technologie (OT)

  "Hier gaat het om de technologie van de AMR zelf. Je hebt een heel breed scale aan oplossingen, maar je moet de juiste keuze maken voor jouw specifieke situatie."
   
 3. Operations management

  "Het gaat niet op om een AMR aan te kopen en te denken dat deze onmiddellijk inzetbaar is op de werkvloer. Je moet de juiste keuzes maken over de inplanting van de machines, eventuele stockbuffers aan de machines, de nodige dragers die je gaat monteren op de AMR, enzovoort. Al dat soort vragen brengen wij samen in onze nieuwe demonstrator."

Ontdek de volledige demo in onderstaande video:

Contacteer deze proeftuin

Wil jij ook aan de slag met AMR's? Contacteer Bart Verlinden via bart.verlinden@sirris.be of bel +32 498 91 93 07.