Een hightech drone die dankzij sensorfusie autonoom in een magazijn rondvliegt? Het technologieplatform uit de industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Connectivity’ leidt nu via het imec.icon-project ‘InWareDrones’ tot concrete toepassingen in de industrie.

In de door VLAIO gesteunde proeftuin ‘Smart Connectivity’ demonstreren IDLab (imec) en Flanders Make hoe je in uitdagende omstandigheden zonder gps toch betrouwbare connectiviteit realiseert. Het vlaggenschip van de proeftuin is een drone die verschillende lokalisatie-inputs combineert, zoals beelden, ultra-breedbandsignalen (UWB) en accelerometrie. Via sensorfusie worden al deze gegevens gecombineerd om de drone veilig en efficiënt in te zetten voor stockbeheer in een magazijn.

Samenwerking met industriepartners

De proeftuin lag ook aan de basis van de imec.icon ‘InWareDrones’, waarin imec en Flanders Make de afgelopen twee jaar samen hebben gewerkt met industriepartners Auxcis, In2Power, DroneMatrix, ID Logistics en Octinion.

“Die samenwerking resulteerde in de verdere commercialisering van deze technologie”, vertelt professor Eli De Poorter, die zowel de proeftuin als het icon-project coördineerde. “Alle industriepartners hebben een heel sterk vervolgtraject om deze resultaten verder commercieel te ontwikkelen, zowel gezamenlijk als individueel.”

Eli De Poorter - professor imec/UGent

Onderstaande video toont hoe zo'n dronetoepassing er in jouw bedrijf uit zou kunnen zien.

Heb je vragen over dit project? Of ben je benieuwd naar de haalbaarheid van drones in jouw bedrijf? Contacteer professor Eli De Poorter via eli.depoorter@ugent.be of bel +32 9 331 48 74.

Ontdek alle industrie 4.0-proeftuinen.