Toen Bertrand Schrevens in 2007 samen met zijn vader een ambachtelijke schrijnwerkerij overnam, was een ERP-pakket de eerste investering. Vandaag is de productie sterk computergestuurd en blijft digitalisering het sleutelwoord. Mede dankzij de door VLAIO gesteunde industrie 4.0-proeftuinen. “Heb je geen tijd voor maandenlang onderzoek? Dan is zo’n proeftuin fantastisch!”
Als familiaal schrijnwerkbedrijf met drie vaste medewerkers en verschillende onderaannemers specialiseert Kulapro zich in de projectmarkt. “Wij maken het verschil in projecten met veel normeringen en kwaliteitseisen. Denk aan openbare gebouwen, gemeentehuizen, hotels, scholen, … Daar gelden strenge eisen op het vlak van akoestiek en brandveiligheid”, zegt Bertrand Schrevens, zaakvoerder van Kulapro.

Massa-customisatie...
Dé specialiteit van Kulapro is dan ook maatwerkproductie. Maar dat is allesbehalve evident. “Voor de productie van één binnendeur zitten we al snel aan 200 tot 300 parameters. Niet alleen de draairichting kan verschillen, ook de breedte, hoogte, het type kruk aan de trekzijde en duwzijde, de scharnieren, kabeldoorgangen voor een elektrisch slot, de kleur en afwerking, …”
Wat Kulapro doet is echte massa-customisatie. Dat is meteen ook de drijfveer om te digitaliseren en industrie 4.0 te omarmen. “Onze uitdaging is de toenemende complexiteit het hoofd bieden, geen fouten maken én de doorlooptijd verkorten.”
... dankzij digitalisering
Die serieproductie op maat is alleen mogelijk dankzij doorgedreven digitalisering. De productie wordt parametrisch aangestuurd vanuit het ERP-systeem en de operatoren in het atelier ontvangen voor elke deur unieke plaatsingsinstructies via hun tablet. Zo zorgt Kulapro voor flexibiliteit in het productieproces. Ook op de werf ontvangen installateurs de plaatsingsrichtlijnen digitaal.
Voor de operatorondersteuning, waarbij de atelier-medewerkers op het juiste moment de juiste informatie ontvangen, ging Kulapro in zee met het Oost-Vlaamse Azumuta. “We hadden al contact met hen, maar het advies vanuit de industrie 4.0-proeftuin ‘MES4SME’ gaf de doorslag. Hét grote voordeel is dat je zelf geen marktstudie meer moet doen. Dat is fantastisch, want als kmo heb je geen tijd om weken of maanden te zoeken naar de beste oplossing.”
VLAIO-tip
Op 16 november organiseert de proeftuin ‘MES4SME’ een gratis online workshop rond digitale werkinstructies. Reserveer snel je plaats!

'Best of breed'
Betrand gelooft in een ‘best of breed’-aanpak, waarbij je softwarepakketten van verschillende leveranciers combineert tot een perfecte oplossing. Als TEW’er van opleiding kijkt hij dan ook verder dan alleen de ateliervloer. “Uiteindelijk willen we digitaal zo uitgebouwd zijn, dat we alle interne en externe processen efficiënt kunnen laten verlopen. Op die manier realiseren we onze belangrijkste kpi: onze klanten zo snel mogelijk bedienen.”
IoT en BIM
De komende jaren ondergaat Kulapro nog een ingrijpende digitale transformatie. De eerstvolgende stap is de lancering van een online samenwerkingsplatform met onze klanten om zo de communicatie vlotter en efficiënter te laten verlopen. Daarnaast wil Bertrand nog meer datagedreven werken, onder meer door data van IoT-sensoren op de productiemachines te koppelen aan data van deuren zelf.
Een permanent aandachtspunt is de koppeling met het bouwwerkinformatiemodel (BIM) van het project. “Uiteindelijk droom ik ervan dat we onze productie aansturen vanuit BIM”, zegt Bertrand.

Maak dat je mee bent
De verdere digitalisering van het bedrijf zal de doorlooptijd van een offerte met de helft terugdringen en de werkvoorbereiding potentieel zelfs met 66 procent. Verder neemt ook de productiecapaciteit toe, waardoor de weg vrij ligt voor groei in omzet en personeel.
Toch staart Bertand zich niet blind op de onmiddellijke terugverdientijd. “Zo’n digitale transformatie doe je op lange termijn, niet op kwartaalbasis. Er is ook het potentieel dat je misschien zelfs nog niet eens beseft. Misschien kan je door te digitaliseren focussen op andere markten. Maar belangrijker: het is geen kwestie van ‘nice to have’, maar van ‘do or die’. Je moet maken dat je mee bent!”
3 tips van Bertrand
Sta jij als ondernemer ook op het punt om jouw bedrijf digitaal te transformeren. Betrand Schrevens deelt als ervaringsdeskundige deze drie tips:
- “Digital is a mindset: om te verbeteren zijn feedback en transparantie vereist. Die cultuur moet aanwezig zijn niet alleen op bureel maar ook op de werkvloer tot in alle uithoeken van het bedrijf.”
- “Hoe kleiner je bedrijf, hoe makkelijker je kan omschakelen. Heb je een groter bedrijf, zorg dan dat je een multifunctioneel team hebt waarin alle afdelingen vertegenwoordigd zijn.”
- “Kopiëren en plakken werkt niet: er zijn in elk productieproces zo veel unieke details. Elk bedrijf heeft een andere oplossing nodig.”