De industrie 4.0-proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0’ demonstreert hoe je bestaande machineparken efficiënt en zonder grote investeringen klaarstoomt voor de digitale revolutie. Een nieuw rapport biedt nu een overzicht van alle beschikbare technologieën voor deze zogenaamde ‘retrofitting’.

Meten is weten: dat is uitgangspunt van de proeftuin Machine Upgrading 4.0, waarin KU Leuven-Campus Brugge (M-Group), Flanders Make (DecisionS) en UGent (Machineries & Factories) samenwerken om oude machines klaar te stomen voor industrie 4.0. Voor deze ‘retrofitting’, waarbij oude machines als het ware een tweede leven krijgen, zijn uiteenlopende technologieën beschikbaar. Een online rapport bundelt nu alle mogelijke technologieën die hiervoor interessant zijn.

Bedrijven zijn niet geneigd om een machine van 20 jaar oud, die nog perfect werkt, te vervangen. In dat geval biedt retrofitten de oplossing.
 

Hans Hallez - projectleider 'Machine Upgrading 4.0'

Wegwijzer

“Het rapport kan dienen als wegwijzer voor wie een bestaande machine wil upgraden om ze geschikt te maken voor IoT-toepassingen”, vertelt Hans Hallez, professor aan het Departement Computerwetenschappen van de KU Leuven en projectleider van deze proeftuin. “Het biedt niet alleen een compleet overzicht van beschikbare technologieën, maar ook een inzicht in de voor- en nadelen.”

Datacaptatie, -verwerking én opslag

Daarbij wordt het hele spectrum aan nodige technologieën onder de loep genomen, van de sensoren om gegevens aan de machines te onttrekken, tot oplossing voor het verwerken en opslaan van data in de cloud. 

Beginfase

Volgens Hans Hallez zit retrofitting in een beginfase. “Er zijn kits beschikbaar, maar vaak gaat het om toepassingen voor machines van één specifieke fabrikant. Er is nog geen algemene oplossing voor alle machines, waardoor het een complexe onderneming blijft. Je moet een machine al echt in detail kennen om te weten hoe je IoT-technologie correct integreert. 

Maar het is duidelijk dat het verzamelen en analyseren van machinedata tal van voordelen oplevert. Bovendien zijn bedrijven zijn niet geneigd om een machine van 20 jaar oud, die nog perfect werkt, te vervangen. In dat geval biedt retrofitten de oplossing.”