De industrie 4.0-proeftuin ‘AR/MR in labo- en procesomgevingen’ adviseert bedrijven over het gebruik van augmented (AR), mixed (MR) en virtual reality (VR). Naast een handige online wiki-pagina met beschikbare hard- en software, zijn ook de eerste vier demo’s beschikbaar. Bekijk hier in primeur de video’s!
Wat?
In de industrie 4.0-proeftuin 'AR/MR in labo- en procesomgevingen' demonstreert het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de UHasselt, samen met Flanders Make, Flanders' FOOD, Howest en BioVille, de mogelijkheden van augmented, mixed en virtual reality in uiteenlopende omgevingen. Van klassieke maakbedrijven tot de proces- en voedingsindustrie.
Bedrijven kunnen gratis terecht bij deze proeftuin voor advies en inspiratie. Er werden intussen vier praktijkdemo's ontwikkeld en op de website ar4industry.be vind je meer achtergrond en nieuws over de proeftuin. Bekijk zeker ook de nieuwe wiki-pagina voor een overzicht van alle beschikbare hard- en softwareoplossingen.
Demo 1: papierloze operatorondersteuning
De uitdaging: de stijgende complexiteit en variabiliteit van producten en processen verhoogt de mentale druk bij operatoren en technici, zeker omdat zij vaak nog gebruikmaken van taakbeschrijvingen en documentatie op papier. Het raadplegen van deze informatie kost niet alleen veel tijd, de papieren versie loopt dikwijls ook achter op recente wijzingen.
De oplossing: digitale werkinstructies met behulp van mixed reality waarbij fysieke en virtuele objecten tegelijkertijd bestaan en interageren, en dat in combinatie met een digital twin van het proces. Deze oplossing is geschikt voor uiteenlopende situaties, gaande van chemische laboratoria, over de voedingsindustrie tot de maakindustrie.
De demo: onderstaande video toont de assemblage van een schroefcompressor met behulp van mixed reality.
Demo 2: onderhoudsassistentie mét social distancing
De uitdaging: bij complexe onderhoudstaken is het cruciaal om het overzicht te bewaren en keuzes te maken met betrekking tot het vervangen van onderdelen. Maar dit is allesbehalve evident, omdat fysieke bijstand dikwijls niet mogelijk is vanwege de afstand, veiligheidsmaatregelen of noodzakelijke social distancing.
De oplossing: met behulp van augmented reality kan een technicus of opleidingsverantwoordelijke handenvrij medewerkers vanop afstand ondersteunen en zelfs opleiden. De medewerker kan het beeld van wat hij ziet rechtstreeks delen de expert, die op zijn beurt interactieve aanwijzingen kan geven die onmiddellijk zichtbaar zijn voor de medewerker.
De demo: assistentie vanop afstand bij het assembleren van een schroefcompressor.
Demo 3: virtuele bijscholingen en opleidingen
De uitdaging: het opleiden van nieuwe medewerkers kost door de stijgende complexiteit en variabiliteit van machines en processen steeds meer tijd. Enerzijds is informatie (vaak) alleen beschikbaar op papier. Anderzijds kunnen productieprocessen en -machines niet zomaar stilgelegd worden.
De oplossing: in een virtuele trainingsomgeving worden werknemers geconfronteerd met de risico’s en gevolgen van hun acties en leren ze gefundeerde beslissingen te nemen. Dit soort real-life scenario’s is zowel interessant voor het bijscholen van bestaande werknemers als voor het opleiden van zij-instromers.
De demo: via Flanders' FOOD en Précon Food Consultants werd door Howest een praktijkcase uitgewerkt waarbij het werken met een metaaldetector in een industriële broodbakkerij volledig virtueel gesimuleerd wordt.
Demo 4: slimmer orders picken
De uitdaging: om processen efficiënt te laten verlopen, is het van belang dat laboranten en operatoren tijdens hun werk alleen relevante data te zien krijgen, zoals de plaats waar een ingrediënt, grondstof of onderdeel te vinden is. Of de vooruitgang, veiligheidsvoorschriften en kwaliteit van het proces.
De oplossing: met behulp van AR wordt relevante informatie geprojecteerd in het gezichtsveld van de werknemer. Deze krijgt alle informatie over ingrediënten of orders die opgehaald moeten worden en hoeft niet meer weg te kijken om iets af te lezen van een scanner of papieren lijst. Integratie met een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) laat bovendien toe om de volledige productie managen.
De demo: orderpicking met behulp van augmented reality.
Klaar voor actie?
Wil jij in jouw bedrijf ook aan de slag met AR, MR of VR? Contacteer de projectleider van deze proeftuin, professor Fabian Di Fiore (UHasselt) via 32 (0)11 268 432, of mail naar fabian.difiore@uhasselt.be.