De stap van preventief naar conditioneel onderhoud staat hoog op de agenda van maakbedrijven. Een nieuwe video demonstreert in twee minuten hoe dat werkt.

In de industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Maintenance’ wijzen Flanders Make en imec maakbedrijven de weg naar conditioneel onderhoud met behulp van sensoren en artificiële intelligentie. Een nieuwe video toont nu hoe ze betrouwbare data verzamelen van draaiende machineonderdelen,  deze vervolgens naar de cloud sturen voor verdere verwerking en uiteindelijk visualiseren op een overzichtelijk dashboard.

De proeftuin demonstreert op kleine schaal hoe bedrijven de stap kunnen zetten naar conditioneel onderhoud. Dat verloopt in drie stappen.
 

1. Sensoren en algoritmes

Eerst voeg je sensoren toe aan een machine, om een realtime inzicht te verkrijgen in informatie, zoals trillingen, toerental, temperatuur, ... Robuuste algoritmes herleiden deze massa aan data tot een eenvoudige en nauwkeurige beoordeling van de toestand van machineonderdelen. Een continue gezondheidscheck als het ware.

Onderstaande video toont het volledige proces van data-captatie tot visualisatie.

2. Data analyseren in de cloud

Samen met imec verzamelt Flanders Make vervolgens alle data over de werking en de gezondheidsindicatoren in de cloud. Met behulp van artificiële intelligentie, kunnen computers uit de data van alle gekoppelde machines patronen ontdekken over de levensduur van de componenten die een mens moeilijk zelf kan vinden. Dit leidt tot inzichten om de betrouwbaarheid van de machines verder te verbeteren.

3. Data visualiseren

Vanuit de cloud wordt de belangrijkste informatie ten slotte voor de operator of onderhoudsverantwoordelijke gevisualiseerd op een dashboard dat vanop elke locatie te raadplegen is. Deze inzichten laten toe om het onderhoud voortaan enkel uit te voeren als het écht nodig is, en vooral: efficiënter te produceren! 

Meer weten over deze proeftuin? Mail projectleider Steven Devos om de mogelijkheden van de technologie te bekijken of een eventuele haalbaarheidsstudie te bespreken. 
 

VLAIO-tip

Dankzij een innovatieve testopstelling waarbij de levensduur van lagers gesimuleerd wordt in zeven verschillende operationele omstandigheden, beschikt Flanders Make nu over unieke datasets voor verdere analyse in een academische of industriële context.

Vraag via deze link een gratis data-sample aan.