De Oost-Vlaamse start-up Lopos lanceert deze week zijn SafeDistance-wearable en kan de enorme vraag nu al amper bijhouden. De technologie ligt ook aan de basis van de door VLAIO gesteunde ‘Smart Connectivity’-proeftuin.
De vraag naar de Lopos SafeDistance is door de coronacrisis nauwelijks bij te houden.
De vraag naar de Lopos SafeDistance is door de coronacrisis nauwelijks bij te houden.

De coronacrisis geeft de wereldwijde vraag naar oplossingen voor het bewaken van de sociale afstand een waanzinnige boost. Het nieuwe bedrijf Lopos, een spin-off van imec en de UGent, kon zich voor de lancering van zijn SafeDistance-wearable dan ook geen betere start wensen. De wearable meet elke twee seconden de afstanden tot andere toestellen in de buurt. Daarbij stuurt het een signaal uit: hoe sneller dit terugkeert hoe dichter twee personen bij elkaar staan.

Wereldwijde bestellingen

De SafeDistance, al met succes getest bij Akzo Nobel in Machelen, werd deze week pas officieel gelanceerd, maar er zijn al 10.000 toestellen in productie en bestellingen lopen binnen vanuit de hele wereld. De acht medewerkers van Lopos kunnen de vraag nauwelijks volgen. “De verkoop van duizend toestellen is bevestigd, maar afgaande op de vraag zal het geen probleem zijn om het tienvoudige buiten te krijgen”, zegt CEO Jen Rossey.
 

Bij verfproducent Akzo Nobel in Machelen werd de SafeDistance met succes getest.
Bij verfproducent Akzo Nobel in Machelen werd de SafeDistance met succes getest.

Ultra-wideband-technologie

Voor de communicatie tussen verschillende SafeDistance-wearables gebruikt Lopos ultra-wideband (UWB), een signaal dat veel nauwkeuriger is dan bluetooth en geschikt om tot op een paar centimeter nauwkeurig de afstand te bepalen tussen zender en ontvanger. Om energie te sparen zijn de toestellen niet altijd in de hoogste staat van paraatheid. “We gaan eerst na of er zich andere toestellen binnen een straal van 20 meter bevinden, pas dan bepalen we de afstand via UWB. Zo kan de batterijduur oplopen tot vijf dagen”, aldus Jen Rossey.

Industrie 4.0-proeftuin

Jen Rossey was als onderzoeker aan imec’s IDLab de afgelopen jaren ook betrokken bij de industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Connectivity’, samen met collega’s van imec en Flanders Make. De proeftuin gebruikt gelijkaardige UWB-technologie om maakbedrijven te tonen hoe ze een realtime inzicht kunnen krijgen in de status en positie van mobile units.

In onderstaande video vertelt professor Eli De Poorter (imec/UGent), projectleider van de proeftuin, welke dienstverlening maakbedrijven mogen verwachten:

Benieuwd welk proeftuinen er nog zijn voor maakbedrijven? Ontdek ze allemaal.