Welke voordelen bieden industrie 4.0-technologieën zoals cobots, augmented reality en IoT-sensoren in de praktijk? Voor een antwoord op die vraag, namen VLAIO en Sirris drie jaar lang maakbedrijven op sleeptouw in het EFRO-SALK-project Innovatie-Maat. Deze week delen we vijf opvallende succesverhalen!

Tussen eind 2016 en eind 2019 sloegen VLAIO en Sirris, met de steun van Flanders Make en Ondernemersplatform Limburg, de handen in elkaar in het EFRO-SALK-project Innovatie-Maat om de vele (kleine) maakbedrijven in Limburg te helpen versterken door innovatie toegankelijk te maken.

Via dertien trajecten (verspreid over de drie jaar) werden maakbedrijven in kleine groepen begeleid bij hun innovatieprojecten. Alle deelnemers volgden een intensief traject met workshops, toepassingsmomenten en ervaringsuitwisselingen. Hun doel was om te komen tot nieuwe product-marktcombinaties en een plan van aanpak voor hun innovaties.

Succesverhalen

Maar minstens even belangrijk als de individuele vooruitgang van de deelnemende bedrijven, is uiteraard de brede sensibilisering en kennisverspreiding. Daarom delen we de komende week graag enkele industriële succesverhalen. Ontdek hieronder hoe lokale maakbedrijven aan de slag gaan met hot topics zoals artificiële intelligentie, robotic process automation en Internet of Things.
 

Case 1: steenfabriek Vandersanden investeert in digitale collega’s

Wil jij ook groeien door innovatie? Vraag hier advies!
 

Case 2: Jaga experimenteert met datagedreven businessmodellen

Meer weten over nieuwe digitale businessmodellen? Laat je adviseren in de proeftuin 'Digitale servitisatie'.

Case 3: bordenbouwer P&V ondersteunt medewerkers met augmented reality

Drie proeftuinen voor advies over augemented en virtual reality:

- AR/MR in labo- en procesomgevingen

- Opleiden 4.0

- ConstructionSite Vision

Case 4: Polypreen automatiseert orderflow met softwarerobots

Tip: de industrie 4.0-proeftuin 'MES4SME' adviseert en begeleidt bedrijven bij de keuze en implementatie van nieuwe productiesoftware. Maak hier je afspraak!

Case 5: RS Scan digitaliseert productie van meten tot maken

Nog meer inspiratie nodig? Ontdek alle industrie 4.0-proeftuinen.