Razendsnel voedingsproducten zoals vlees, fruit en groenten scannen om vreemde voorwerpen op te sporen, afwijkingen te detecteren en de kwaliteit te controleren. Het kan nu in de Food Pilot in Melle met behulp van hyperspectraaltechnologie en artificiële intelligentie. Met dank aan de steun van VLAIO voor de industrie 4.0-proeftuin ‘Living Lab 4.0 Agrifood’!

“Meten is weten.” Dat is het adagium van de industrie 4.0-proeftuin ‘Living Lab 4.0 Agrifood’, een samenwerking tussen Flanders’ FOOD en ILVO. Met de steun van VLAIO werd vorig jaar de bestaande UHT-installatie voor het produceren van sauzen, sappen en dranken uitgebreid met IoT-sensoren en een data-analyseplatform. Zie video.

Sinds kort werd ook een tweede demonstrator afgewerkt. De Food Pilot werd uitgebreid met expertise op het vlak van visiedetectie op basis hyperspectraaltechnologie en artificiële intelligentie. Een nieuw, veelbelovend kennisterrein dat zo veel bereikbaarder wordt voor voedingsbedrijven.

Niet zichtbaar voor menselijk oog

De hyperspectrale camera kan de getoonde voedselproducten, zelfs kruidenmengsels, uiterst nauwkeurig waarnemen op golflengtes die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Door daarnaast ook algoritmes voor machine learning in de strijd te gooien, ontstaan er tal van mogelijkheden voor het verwerken van kruiden, vlees, groenten, fruit en andere voedingsproducten.

Zo biedt deze technologie de mogelijkheid om razendsnel en volautomatisch vreemde voorwerpen te identificeren, afwijkingen te detecteren, classificatietaken uit te voeren en kwaliteitsparameters te bepalen. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw voedingsbedrijf? Contacteer Bart Van Damme, projectleider van de proeftuin, via bart.vandamme@flandersfood.be
 

Ontdek nieuwe projecten op 15 mei

Artificiële intelligentie, IoT-sensoren, camerasystemen, ... de voedingsindustrie staat voor grote uitdagingen op het vlak van digitalisering. Om heel die shift in goede banen te leiden mét aandacht voor de medewerkers op de werkvloer, lanceert Flanders' FOOD samen met enkele partners de nieuwe door VLAIO-gesteunde projecten 'Digitrack' en 'Operator 4.0'. Reserveer je plaats voor de online kick-off op 15 mei.