“Elk nadeel heb z’n voordeel.” De coronacrisis biedt maakbedrijven een uitgelezen kans om contact op te nemen met een van deze industrie 4.0-proeftuinen. Digitaal uiteraard!

Blik achter de schermen van de proeftuin 'Smart Maintenance'.
Blik achter de schermen van de proeftuin 'Smart Maintenance'.

1. Slimmer produceren na de crisis

De proeftuin ‘Operatorondersteuning’ demonstreert hoe je operatoren maximaal ondersteunt met cobots, digitale werkinstructies en automated guided vehicles. Momenteel wordt volop gewerkt aan een nieuwe demo met deze innovatie AGV’s. Maar je kan er intussen ook digitaal terecht met vragen!

Info en contact
 

2. Must voor bouwbedrijven

Werk je als aannemer of architect in de bouw? Dan biedt deze crisis de uitgelezen kans om snel aan te haken bij de vorderingen van de proeftuin ‘ConstructionSiteVision’. Hierin demonstreert het WTCB samen met Sirris en Howest hoe augmented en virtual reality het leven op de werf aangenamer maken. 

Info en contact

3. Digitale boost voor skills en competenties

De proeftuin ‘Opleiden 4.0’, onder leiding van de chemische speerpuntcluster Catalisti, pakte vorige maand uit met de eerste demo’s voor het opleiden en bijscholen van medewerkers in de chemische en farmaceutische industrie. Momenteel zijn imec en Karel De Grote Hogeschool volop bezig met het finetunen. Als de huidige lockdown achter de rug is, willen ze proof of concepts zo snel mogelijk tonen aan geïnteresseerde bedrijven. Interesse? Geef dan nu al een seintje!

Info en contact
 

4. post-corona productiemonitoring

Ook de proeftuin ‘Conditioneel en predictief onderhoud & Industrial Data Space’ zet de werking digitaal verder. Maar wel met een extra opportuniteit voor maakbedrijven: wie wil kan bij projectleider Ulrich Seldeslachts en zijn team terecht voor advies rond online monitoring bij de heropstart van de productie. Een unieke kans om sterker uit de crisis te komen!

Info en contact

5. 3D-printen in de strijd tegen het virus

Bij ‘AMplitude’, de proeftuin rond additive manufacturing onder leiding van sectorfederatie FLAM3D, staat de telefoon roodgloeiend. Nu de nood aan beschermingsmiddelen hoog is en internationale toevoerlijnen hoogst onzeker, blijkt 3D-printen in veel gevallen een ultiem redmiddel. Ben je benieuwd naar wat deze technologie voor jouw maakbedrijf kan betekenen, nu of na de crisis? Dan is dit je eerste aanspreekpunt!

Info en contact
 

6. Maak je producten coronaproof

Wat als je je fysieke producten zou verbinden met het internet, zodat onderhoud en service (grotendeels) vanop afstand geregeld kunnen worden? Dan ben je als bedrijf veel minder vatbaar voor crisissituaties zoals deze. Hoe je dat aanpakt, ontdek je in de proeftuin ‘Digitale Servitisatie’ van Sirris, waar je nu ook terecht kan voor digitaal advies!

Info en contact

7. Van data naar slim onderhoud

Wil je als bedrijf de stap zetten naar smart maintenance, en heb je nu tijd om over projecten op langere termijn na te denken. Ga dan het gesprek aan met de proeftuin ‘Smart Maintenance’ van Flanders Make en imec. Projectleider Steven Devos en zijn team beschikken intussen over stapels data en praktijkkennis om je doelgericht te adviseren.

Tip: lees het artikel over deze proeftuin in het vakblad Total Industrial Maintenance.

Info en contact
 

8. Beter boeren na de crisis

Door de coronacrisis zijn we eens te meer doordrongen van het belang van de landbouw voor een gewaarborgde continue voedselproductie. In de proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ toont ILVO samen met de projectpartners hoe moderne technologieën zoals hyperspectraalcamera’s en drones gecombineerd kunnen worden om de landbouwer te ondersteunen bij het detecteren van gewasziekten. De eerste kleinschalige testen staan gepland voor deze zomer, maar aarzel niet om nu al contact op te nemen!

Info en contact