Veel Vlaamse 3D-printbedrijven geven aan dat ze hun printercapaciteit geheel of gedeeltelijk willen inzetten in de strijd tegen het coronavirus.
Dat blijkt uit een rondvraag door Flam3D, de vereniging die meer dan 100 bedrijven in de sector vertegenwoordigt. “Er doen tal van printbare designs de ronde voor onder meer maskers, brillen en onderdelen voor beademingstoestellen”, zegt Kris Binon, directeur van de associatie. Bij OMD3D in Aalst rolde enkele dagen geleden een eerste prototype van een gezichtsmasker uit de printer. En ook diverse fablabs zijn volop in de weer met 3D-printers en andere technologieën om in sneltempo gezichtsmaskers te produceren.

Hoogste printer-dichtheid van Europa
Flam3D is actief in zowel Nederland als Vlaanderen, wat maakt dat er in principe nog meer printers flexibel kunnen worden ingezet. 3D-print technologie is minder afhankelijk van lange toevoerketens en kan heel lokaal nog productie garanderen als internationale toevoerlijnen afgesneden zijn. “De 3D-printcapaciteit kan nooit de maakindustrie vervangen. Maar we weten wel dat onze regio wellicht de hoogste printer-dichtheid heeft van Europa”, aldus Kris Binon.
3D-printkaart van Vlaanderen
Flam3D informeert nu actief overheden en crisiscentra over de bereidwilligheid van haar leden. Om de capaciteit in kaart te brengen, organiseerde de associatie een enquête onder haar leden die een beeld schets van wat er waar geprint kan worden de komende weken. Ook niet-leden zijn welkom om hun printercapaciteit door te geven. Contact opnemen kan via info@flam3d.be.

Vraag en aanbod samenbrengen
Flam3D is ook de trekker van de industrie 4.0-proeftuin ‘AMplitude’, waar bedrijven terecht kunnen met al hun vragen over 3D-printen. “Bedrijven zijn nog altijd welkom, maar met de huidige actie staan we vooral klaar om overheden en zorgkoepels te ondersteunen. We doen eigenlijk wat we altijd al doen: vraag en aanbod verbinden”, aldus Kris Binon.