Audi Brussels, Kautex Textron Benelux in Tessenderlo, Total Ertvelde in Evergem en Vandemoortele uit Izegem kregen vorige week een Factory of the Future award uit handen van Agoria/Sirris en de partners achter het programma. In zes jaar tijd is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 bedrijven.

Investeren in infrastructuur en automatisering
De voorbije jaren investeerden alle ‘Fabrieken van de Toekomst’ samen meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing en automatisering. Het komt er dus op aan om te investeren. Maar waar liggen de opportuniteiten voor jouw bedrijf? En wat zijn de mogelijkheden op het vlak van subsidies? Hier zijn vijf tips om mee te starten!
1. Doe een zelfscan (en ontvang 10.000 euro)
Alles begint met een inzicht in de sterktes en zwaktes van je bedrijf. Start daarom met de zelfscan van het FOKUS-project, van het Interregprogramma Vlaanderen Nederland. Deze assessmenttool – dezelfde als die van het Factory of the Future-programma – laat toe om je bedrijf te benchmarken ten opzichte van concurrenten en geeft een overzicht van de mogelijkheden om te verbeteren.
Doe de scan! (na het invullen neemt een expert contact met je op voor advies op maat)
Na het invullen van de scan komt er een expert langs om je te adviseren rond mogelijke investeringen. Vervolgens kan je in thematische clusters overleggen met collega’s binnen andere bedrijven die met dezelfde vragen zitten. Als je uiteindelijk beslist om de sprong te wagen, ligt er een voucher voor je klaar van 10.000 euro. Deze kan je besteden bij de betrokken kennisinstellingen, waaronder Flanders Make, Sirris en KU Leuven voor Vlaanderen.
Meer weten over FOKUS-project? Start hier!
2. Maak gebruik van de proeftuinen
Verspreid over Vlaanderen staan er 17 industrie 4.0-proeftuinen voor je open. Hier kan je gratis terecht voor demonstraties, workshops en eerstelijnsadvies rond de belangrijkste industrie 4.0-technologieën.
Een greep uit het aanbod:
- ICI4.0: je eerste aanspreekpunt met vragen over de cyberveiligheid
- MES4SME: voor advies bij het aanschaffen van nieuwe productiesoftware
- Smart Maintenance: om de kwaliteit van je onderhoud op te krikken
- Machine Upgrading 4.0: om oude machines een nieuw leven te geven
- Smart Connectivity: voor vraagstukken rond connectiviteit en positionering
Tip: ben je op zoek naar ondersteuning voor het opleiden en bijscholen van medewerkers? Check de proeftuinen ‘Opleiden 4.0’ en ‘AR/MR in labo- en procesomgevingen’.
Meer proeftuinen? Ontdek het volledige aanbod.
3. Laat je adviseren
Ben je er nog niet helemaal uit wat industrie 4.0 voor jouw bedrijf kan beteken? Of zoek je een extern klankbord om je plannen af te toetsen? Vraag gratis advies aan een VLAIO-bedrijfsadviseur. Matthias Marescaux, adviseur in Oost- en West-Vlaanderen, vertelt wat je mag verwachten.
![]()
“Als VLAIO-bedrijfsadviseur ondersteunen en adviseren we ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Op basis van een grondige analyse helpen we kmo’s hun sterktes te consolideren en eventuele zwaktes te verbeteren. Daarbij bekijken we het product of dienst, de markt, de financiering, de competenties, het netwerk en de onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden van onze klant, de ondernemer.
Hoe solide is het businessplan en is de ondernemer ambitieus genoeg? Wat is er allemaal nodig om de groei effectief te realiseren en hebben ze een duidelijk stappenplan om met industrie 4.0 aan de slag te gaan? Hebben ze de impact van het innovatie- of transformatieproces in kaart gebracht? Zoeken ze specifieke kennis voor een technologische uitdaging en kennen ze hun weg in dit complexe kennisnetwerk?
Met dit type vragen gaan we aan de slag om vat te krijgen op de uitdagingen van de ondernemer. We zijn een tweede paar kritische ogen dat op basis van onze expertise en ervaring duidelijkheid schept in de plannen van de ondernemer. We verwijzen door naar de juiste partners in ons brede netwerk en schatten meteen ook in of het project in aanmerking komt voor subsidie.”
4. Zoek een onderzoekspartner via de Industrie 4.0 Wegwijzer
Ben je op zoek naar state-of-the-art expertise op het vlak van Internet of Things (IoT), artificiële intelligentie of virtual reality? De kans is groot dat je met je vraag terecht kan bij een van de Vlaamse strategische onderzoekscentra, óf bij een gespecialiseerde onderzoeksgroep aan een hogeschool of universiteit. Om jouw zoektocht te versnellen heeft VLAIO alle onderzoekspartners samengebracht op één handige digitale kaart.
5. Ontdek alle VLAIO steunmaatregelen
Voor een toekomstbestendige fabriek zijn investeringen een noodzaak. Naast de vele financieringsbronnen waarover je als ondernemer kan beschikken (eigen kapitaal, banklening, private equity, beursnotering, crowdfunding, …) zijn ook de vele subsidies en financieringsmaatregelen van de overheid het onderzoeken waard.
De Subsidiedatabank van VLAIO bundelt alle provinciale, Vlaamse, federale én Europese steunmaatregelen. Maak een selectie op maat en verzend deze naar jezelf, een collega of een klant. Gebruik de filters en vink alleen de maatregelen aan die interessant zijn voor jouw project.