Na het succes van de eerste vier inspiratieworkshops, schakelt de industrie 4.0-proeftuin ‘Digitale Servitisatie’ dit voorjaar een versnelling hoger.

Van inspiratie...

De industrie 4.0-proeftuin ‘Digitale Servitisatie’, onder leiding van Sirris, helpt maakbedrijven hun klassieke producten te koppelen aan nieuwe, digitale diensten. Met behulp van laagdrempelige technologische bouwblokken leer je snel en doeltreffend een eerste prototype bouwen, zodat je de mogelijkheden en de haalbaarheid van een nieuwe dienst correct kan inschatten. Al meer dan 50 deelnemers van kleine en grote industriële bedrijven namen deel aan een inspiratieworkshop.

“Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen”, verklaart projectleider Mathias Verbeke het succes van de proeftuin. “En dan is de stap naar het digitale snel gezet.”

Al meer dan 50 professionals namen deel aan een van de inspiratieworkshops rond 'Digitale Servitisatie'. Dit voorjaar schakelt de proeftuin een versnelling hoger met een hands-on masterclass.
Al meer dan 50 professionals namen deel aan een van de inspiratieworkshops rond 'Digitale Servitisatie'. Dit voorjaar schakelt de proeftuin een versnelling hoger met een hands-on masterclass.

... naar implementatie

Dit voorjaar schakelt de proeftuin een versnelling hoger. Op 18 februari kan je bij Sirris in Leuven terecht voor de eerste complete masterclass in digitale productontwikkeling. In deze hands-on workshop, die een hele dag duurt, leer je zélf een eerste prototype bouwen.

“Deelnemers leren sensoren toe te voegen aan een bestaand product, zodat ze met behulp van een minicomputer (Raspberry Pi) data kunnen capteren en doorsturen naar de cloud om verder te analyseren”, aldus Mathias Verbeke. “Deze praktische kennis kunnen ze achteraf ook in hun bedrijf toepassen.”

De workshop kost 575 euro (inclusief hand-outs) of 725 euro als je de technologische bouwblokken achteraf graag mee naar huis neemt. Het gaat om een set sensoren, een Rasberry Pi-microcomputer en de code die hiervoor tijdens de workshop uitgewerkt wordt.

Schrijf je snel in!

Om een optimale leerervaring te garanderen, zijn de plaatsen beperkt. Schrijf je snel in.

Laagdrempelig experimenteren

Met deze workshop willen de Sirris-experts laten zien dat je op een laagdrempelige manier prototypes kan bouwen om intern mee te experimenteren. “We focussen op de mogelijkheden van digitale diensten, de rest is in de eerste fase minder belangrijk. Het is bijvoorbeeld niet erg als de minicomputer die je gebruikt initieel over te veel processingcapaciteit beschikt. Zoiets kan je optimaliseren als je bezig bent met de volgende stappen in het ontwerpproces en de kosten moet beperken”, aldus Verbeke.

“Het doel van een dergelijk prototype is in de eerste plaats om al vroeg in de ontwikkeling mogelijke innovaties tastbaar te maken. Dit helpt het interne beslissingsproces te ondersteunen en te versnellen.”

Tip: onderstaande video geeft je een idee van hoe zo'n eerste prototype eruit kan zien.

Voor wie?

Voor welke profielen in de industrie is de hands-on workshop bedoeld? “In eerste instantie mikken we op bedrijven die fysieke producten bouwen en de mogelijkheden willen verkennen om de stap te zetten naar slimme, geconnecteerde producten met gekoppelde digitale diensten. We richten ons op die profielen binnen het bedrijf die nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van producten, intern of in samenwerking met een externe partner. Qua kennis stellen we geen hoge eisen. Een beperkte technische achtergrond volstaat, eventueel in combinatie met een beperkte programmeerervaring.”