Van autonoom vliegende drones tot slimme machines en hightech assemblagecellen waar mensen en robots de handen in elkaar slaan. Tijdens de Voka Open Bedrijvendag, op zondag 6 oktober, maakt ook het grote publiek kennis met de toptechnologie uit de industrie 4.0-proeftuinen die VLAIO in opdracht van de Vlaamse Overheid organiseert. Een overzicht!

1. Eerste hulp bij technostress

Waar? Flanders Make, Gaston Geenslaan 8, 3001 Heverlee (Leuven)

Wat als je nieuwe collega een robot is, een cobot met andere woorden? Die vraag beantwoorden experts van Flanders Make en imec in de proeftuin ‘Collaboratieve werkcel 4.0’. “We laten bedrijven kennismaken met cobots en vergaren inzicht in de fysieke en mentale belasting van werknemers. Zo laten we mens en machine optimaal samenwerken. Om dat aan te tonen, gebruiken we een mobiele werktafel met lichtprojectie, een digitale interface én een tweearmige cobot die er alvast heel menselijk uitziet”, lacht Patricia Leconte, projectleider van de proeftuin.

VLAIO-tip: tijdens Open Bedrijvendag mag je zélf aan de slag met de cobot in deze video. Zeker doen!

2. Slimme koeien

Waar? ILVO, Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle

De sprong naar industrie 4.0 is overal merkbaar, ook in de landbouw- en voedingssector. Tijdens Open Bedrijvendag opent het Instituut voor Landbouw- Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) de Food Pilot, waar met steun van de Vlaamse overheid ook industrie 4.0-technieken gedemonstreerd worden. Tijdens de rondleiding ontdek je hoe moderne landbouwers hun koeien monitoren met een enkelband, of hun akkers gericht bewerken met behulp van dronebeelden. Kortom: data capteren, interpreteren én actie ondernemen. Precies waar industrie 4.0 om draait!

VLAIO-tip: laat je alvast inspireren door het onderstaande voorproefje:

3. Vliegen zonder handen

Waar? Flanders Make, Gaston Geenslaan 8, 3001 Heverlee (Leuven)

In fabrieken met zelfrijdende voertuigen en autonoom vliegende drones is het cruciaal om te weten waar deze toestellen zich bevinden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In een fabriek heb je geen gps en zijn er tal van obstakels, zoals rekken en medewerkers. In de industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Connectivity’ van imec, Flanders Make en dronecluster EUKA hebben ze de oplossing gevonden. Dat ontdek je tijdens Open Bedrijvendag aan de hand van een drone die autonoom rondvliegt in een magazijn en QR-codes van producten uitleest via een camera.

VLAIO-tip: bekijk hieronder de autonoom vliegende drone in actie!

4. Stofzuiger met sterallures

Waar? Sirris, Gaston Geenslaan 8, 3001 (Heverlee)

Wat krijg je als je een doodgewone robotstofzuiger uitrust met de nieuwste technieken op het vlak van sensoriek, connectiviteit, data-analyse en visualisatie? Juist ja, een gepimpte versie met véél meer mogelijkheden. Denk aan de automatische levering van nieuwe borsteltjes of stofzuigen via een abonnementsformule. Met deze demonstrator, een onderdeel van de industrie 4.0-proeftuin ‘Digitale Servitisatie’, tonen Mathias Verbeke en zijn collega’s van Sirris hoe maakbedrijven hun producten klaarstomen voor de digitale wereld. Must-see voor techies!

VLAIO-tip: in onderstaande video ontdek je hoe een 'domme' stofzuiger 'smart' wordt.

5. Industrie 4.0 in de lucht

Waar? Droneport, Lichtberglaan 1090, 3080 Sint-Truiden

Drones bieden ongeziene mogelijkheden in uiteenlopende van sectoren, van inspecties van daken in de bouw tot de ziektedetectie van gewassen in de landbouw en voorraadbeheer in magazijnen. Tijdens Open Bedrijvendag ervaar je op Droneport hoe drones onze toekomst mee vormgeven. Naast workshops en demonstraties, ontdek je het luchtruim waar nieuwe prototypes in openlucht getest worden. Ook de deuren van Hangar 27 gaan voor je open, een indoor testgebied van maar liefst 3.200 vierkante meter.

VLAIO-tip: aan de andere kant van het land, in Zeebrugge, kan je tijdens Open Bedrijvendag terecht bij Noordzee Drones, een opleidingscentrum voor dronepiloten.