In oktober kan je naar drie infosessies over 3D-printen van de industrie 4.0-proeftuin AMplitude. Wij delen nu al de belangrijkste tips.
Van medische toepassingen...
Goed nieuws voor maakbedrijven met ambities op het vlak van 3D-printing. In oktober kan je haast elke week naar een avondvullende infosessie over additive manufacturing, inclusief diner. De eerste sessie, over 3D-printing in de medische sector, vindt plaats op 3 oktober op de T2-campus in Genk. Twee weken later, op 15 oktober, is het verzamelen geblazen bij Aqtor! in Oostakker voor een infoavond over metaalprinten.
... tot matrijzenbouw
De derde infoavond, op dinsdag 22 oktober bij Thomas More Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver, gaat over het gebruik van 3D-printing voor de bouw van matrijzen. Alle sessies zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je in via de VLAIO industrie 4.0-agenda.

Technologieaanbieders...
De infosessies worden georganiseerd door Flam3D, de 3D-printassociatie van Vlaanderen en Nederland én trekker van de kersverse industrie 4.0-proeftuin AMplitude. “Als koepelorganisatie verenigen we ruim 110 leden uit de sector: 3D-printbedrijven, adviesverleners, softwareleveranciers, … ”, vertelt Kris Binon, directeur van Flam3D en projectleider van de proeftuin. Daarmee zijn we de snelst groeiende cluster in Vlaanderen.”
![]()
“Bedrijven mogen ons contacteren voor een afspraak bij ons of bij hen. We bekijken samen de mogelijkheden en zorgen voor de juiste richting. Daarbij zijn de mogelijkheden talrijk, van kennisopbouw en het identificeren van businesscases tot een geprint eindproduct.”
... én gebruikers
“Daarnaast richten we ons tot een tweede belangrijke doelgroep, de potentiële gebruikers van 3D-printtechnologie”, stelt Kris Binon. “Het opzet van AMplitude is dat we met name die bedrijven meer en beter gaan bereiken. Onze infoavonden worden nog relevanter omdat we nog meer op zoek gaan naar nieuwe sectoren die hun voordeel kunnen doen met 3D-printtechnologie.”
Productie- en reparatieactiviteiten
De proeftuin gaat bedrijven proactief benaderen, ook in sectoren waar je niet onmiddellijk aan denkt. “Daarvoor maken we gebruik van een recente studie die generieke criteria, gerelateerd aan 3D-printing, zoals de complexiteit en de grootte van de stukken of de frequentie van wijzigingen in design, heeft toegepast op 94 verschillende bedrijfsactiviteiten op basis van NACE-codes", aldus Kris Binon.
"Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat tal van productieactiviteiten erg vaak opduiken in de lijst, zoals de productie van motorvoertuigen, muziekinstrumenten en gereedschap. Ook reparatieactiviteiten komen vaak terug, zoals het repareren en onderhouden van vlieg- en ruimtevaarttuigen, machines en andere apparatuur.”

Zo herken je een goede case
Additive manufacturing is dus niet alleen interessant voor usual suspects, zoals de medische sector en de luchtvaart. “We stellen vast dat 3D-printen bij een aantal innovatieve bedrijven al ingeburgerd is. Maar aan een aantal andere sectoren moeten we nog uitleggen wat het potentieel is” zegt Kris Binon.
Volgens Kris Binon zijn er drie aspecten die de kans op een goede case voor additive manufacturing verhogen:
- Kleine oplages;
- Kleine onderdelen;
- Complexe en unieke producten.
Focus op toegevoegde waarde
“Het allerbelangrijkst blijft natuurlijk dat er een goede reden moet zijn om additive manufacturing in te zetten”, weet Kris Binon. “Daarom raad ik bedrijven aan om te beginnen met cases met een hoge toegevoegde waarde. In de autobranche begon het gebruik van 3D-printing bij Formule 1-wagens en exclusieve modellen, en zien we nu een evolutie naar standaard wagens.”
“Let wel: die hogere toegevoegde waarde kan ook zitten in het terugdringen van de levertijd of andere aspecten van de Total Cost of Ownership. Daarnaast gelden voor bijvoorbeeld gereedschap weer andere regels: soms kan je voor enkele tientallen euro’s stukken uitprinten die hét verschil maken in de productie. Ook voor machines kunnen kleine clips of plastic onderdelen geprint worden voor zeer kleine bedragen.”
No cure, no pay
Volgens Kris Binon zijn er in elke sector rendabele cases voor 3D-printing. “Maar het vergt natuurlijk wel een initiële investering. Daarom stel ik bedrijven vaak voor om iemand uit te nodigen om hun productie eens onder loep te nemen, op zoek naar laaghangend fruit. De meeste 3D-printbedrijven bieden die service zelfs aan: no cure, no pay. Hun grootste toegevoegde waarde zit in het feit dat ze mee nadenken over oplossingen.”
Neem contact op
Heb je vragen over het gebruik van 3D-printen in jouw bedrijf? Bel Kris Binon +32 468 298 872 of mail kris.binon@flam3d.org.