“Het gaat over machines van enkele tientallen jaren oud”, zegt Mark Versteyhe, professor aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven en projectleider van deze proeftuin. “Machines die niet op het einde van hun levensduur zijn, maar ook niet voldoen aan de noden voor industrie 4.0. Ze zijn vaak slechts beperkt uitgerust met sensoren en rekenkracht, hebben een gebrekkige communicatie met het netwerk en zelden een goede mens-machine-interface. Wij bieden bedrijven inspiratie en begeleiding bij het upgraden van deze machines. Zo maken we de drempel voor de overgang naar industrie 4.0 zo laag mogelijk.”
Versteyhe geeft als voorbeeld de hoofdspindel van een oude CNC-machines. “Dat is zowat de basis van de mechanische structuur, maar deze is vaak na tientallen jaren nog helemaal niet versleten. Door machines op een intelligente manier te upgraden, kunnen we deze onderdelen zo veel mogelijk recupereren.

Minder kosten, meer functionaliteit
De voordelen van machine-upgrading zijn divers, van kostenbesparing tot het verlengen van de levensduur van machines en stijgende energie-efficiëntie. “Daarnaast bieden geüpgradede machines een hogere productiviteit, meer functionaliteit én een eenvoudiger onderhoud. Op die manier vermijden we een pak problemen, bijvoorbeeld met het vervangen van oude, nauwelijks nog verkrijgbare wisselstukken.”
![]()
“Vandaag weten we niet wanneer of waarom een machine stilvalt. Als we daar meer informatie over kunnen verzamelen, zal de efficiëntie van onze productie ongetwijfeld toenemen.”
Ervaringen opdoen
“In onze proeftuin kunnen bedrijven technologische ervaring opdoen met verschillende manieren om machines te upgraden, zoals het interfacen van nieuwe hardware en software met vintage versies. Daarnaast willen we hen ook laten zien wat de impact kan zijn van zo’n upgrade op de verschillende fabrieksprocessen, zoals een hogere efficiëntie, meer productiviteit, eenvoudigere reparaties én verhoogde flexibiliteit”, aldus Mark Versteyhe.

Van technologie-overzichten...
De proeftuin Machine Upgrading 4.0 gaat richtlijnen en hulpmiddelen aanreiken voor het uitvoeren van kosten-batenanalyses. Mark Versteyhe: “Daarnaast willen we technologie-overzichten opstellen die toelaten om verschillende producten te vergelijken en het selecteren van geschikte oplossingen makkelijker te maken.”
... naar kosten-batenanalyse
Ted Ooijevaar, senior onderzoeker bij Flanders Make, vult aan: “We willen vooral aantonen aan bedrijven hoe bepaalde oplossingen zich tot elkaar verhouden. Zodat ze weten wanneer ze best voor de ene of de andere oplossing kiezen. Vervolgens kunnen we hen dan op weg helpen met een kosten-batenanalyse in functie van hun specifieke oplossing.”
Demo's in opbouw
De proeftuin wil bedrijven verder ook adviseren, begeleiden en opleiden om zelf upgrades van hun machines uit te voeren. “Ten slotte gaan we het komende anderhalf jaar vier demonstratiecases uitwerken”, zegt Mark Versteyhe.
“Daarvoor doen we momenteel navraag bij onze gebruikersgroep van industriebedrijven en technologie-aanbieders. We zijn op zoek naar cases die voor zo veel mogelijk bedrijven relevant zijn. Voorlopig denken we aan een CNC-machine en een lasersnijder voor de maaksector, een stoominstallatie voor de voedingsindustrie en een stoominstallatie voor de chemische sector.”
Heb je interesse in deze industrie 4.0-proeftuin? Mail mark.versteyhe@kuleuven.be of bel +32 (0) 472 19 46 98.